PORTRETE DE FAMILIE: DE CE, UNDE ȘI CÂT DE DES?

Cu ceva timp în urmă, un portret de familie era un lucru atât de special, mai exact acea sedință foto pe care o făceam din când în când, dar evident, foarte rar. Fotograful făcea câteva poze de grup iar tu sperai ca toată lumea să aibă ochii deschiși, primeai câteva imagini tipărite pe hârtie foto și cam asta era tot. Singurele copii erau la tine. Nu exista Facebook, nici fișiere digitale, nici e-mail pentru toți membrii familiei. Pozele acelea erau atât de prețioase și urmau să fie plasate într-un album foto sau într-o ramă cu numele și vârstele fiecărei persoane din poză scrise cu atenție pe spate ori data în care a fost facută fotografia.

Acum că trăim în era digitală, fotografiile și-au pierdut din magie. Oriunde mergem, avem mereu o cameră foto în buzunar sau poșetă. Este la îndemână 95% din zi. Facem poze cu ceea ce mâncăm, cu animalele de companie, sau selfies cu noi înșine făcând mutre amuzante când ne plictisim. Facem poze cu prietenii când nu sunt atenți, pozăm o rețetă pe care vrem să o avem salvată pentru mai târziu sau ne pozăm cu un pulover drăguț pe care îl vedem într-un magazin. Credem că nu avem nevoie de un portret oficial al nostru și nici cu copiii, deoarece avem un milion de instantanee ale acestora pe telefoanele mobile.

Dar o poză de pe iPhone va ajunge vreodată într-un album care va fi transmis din generație în generație? Îți dă această imagine un sentiment cald când te uiți la ea? Chiar dacă vrei să o imprimi pe hârtie, orice dimensiune nu e suficient de mare pentru a fi pusă pe perete, fie va fi granulată sau ciudat colorată, probabil pentru că iluminarea nu este grozavă și într-adevăr, recunoști și tu că nu este cea mai reușită imagine de familie.

Partea bună este că avem tehnologia disponibilă și suntem capabili să producem instantanee frumoase ale familiei, mai frumoase ca niciodată! Un fotograf poate face câteva zeci de fotografii cu tine și cu cei dragi într-o ședință foto de 45 de minute, din care va alege doar cele în care toată lumea arată uimitor și iluminarea este perfectă și poți imprima câte vrei. Sună ideal, nu?

Unele familii sunt pasionate de acest tip de fotografie. Mama duce toată gașca la un studio la fiecare șase luni sau poate în fiecare an pentru felicitări de Crăciun. Aceste familii de obicei au acasă un perete plin cu tablouri dedicate doar pozelor de familie de la an la an. Fiecare ocazie specială devine o altă șansă pentru o fotografie de grup.

Când vorbesc cu unele persoane despre sedințele foto de familie, aud în mod obișnuit (de obicei chicotesc): “Noi nu ne-am făcut fotografii de familie de când s-a născut Irinuca!” Copilul respectiv are acum doisprezece ani și nu mai este un copil, dar nu există nicio imagine oficială, de înaltă calitate, cu toată familia. Ca fotograf, vă spun, este atât de trist pentru mine!

Eu și în zi de azi privesc albumele vechi, acele albume cu fotografii alb-negru, lipte pe paginile albumului. Sau uneori mă apucă nostalgiile uitându-mă la pozele noastre de nuntă care sunt puse în ramă pe perete. Fără să-mi dau seama, sunt transportată înapoi într-o perioadă de amintiri vesele care mă fac sa zâmbesc. Nu sunt părinte, dar aud părinți care îmi spun tot timpul că micuții lor cresc prea repede. Gândește-te din nou, nu merită să ai acele amintiri frumoase surprinse artistic?

Ok, acum că ești convins/ă că ai nevoie de niște fotografii de familie… unde mergi? Mergi la un studio sau la cineva care fotografiază în aer liber? Eu personal recomand mereu în aer liber! Flerul artistic de astăzi se îndepărtează rapid de la decorul rigid și formal. Pozițiile celor din imagini vor fi mereu forțate, la fel și zâmbetele lor. Cel puțin pentru ochiul meu, pozele de studio (aproape) mereu îmi par forțate! Mai mult decât atât, eu vreau ca fotografiile de familie să spună o poveste. O poveste a locului nostru preferat, spre exemplu, sau a lucrurilor pe care ne place să le facem, a modului în care interacționăm unul cu celălalt. Este greu să spui o poveste cu un fundal simplu și o ipostază forțată!

Dacă alegi un cadru în aer liber pentru fotografiile tale de familie, întreaga lume se deschide pentru tine! Camera ta de zi are nevoie de un plus de culoare? Poți face portrete de familie într-un câmp de flori sălbatice! Familia ta iubește plaja? Rezervați un fotograf local când vă aflați în următoarea vacanță la plajă. Decorul casei tale este plin de tonuri pământii? Faceți portrete de familie într-o zonă împădurită sau cu iarbă. Faceți ce vi se potrivește! Aduceți recuzită care înseamnă ceva pentru voi – dacă tata și copiii iubesc fotbalul, aduceți o minge de fotbal și jucati-vă fotbal! Comportați-vă natural, ați ieșit în natură cu familia și vă jucați pentru ca așa se întamplă lucrurile firesc, de la sine. Dacă familiei tale îi place să patineze pe gheață împreună, faceți o ședință foto de familie când afară este zăpadă și luați-vă neapărat și patinele.

În special la copiii mici, am constatat că decorurile în aer liber sunt de obicei mult mai confortabile pentru ei și tind să fie într-o dispoziție mai bună. Pentru sesiunile din imagini, mi-am petrecut cea mai mare parte a timpului urmărindu-i in timp ce se jucau împreună, alergau pe o potecă în pădure și se distrau de minune! Au uitat complet că eram acolo, pur și simplu au fost ei! Nu poți forța un zâmbet de la un copil de unu, doi sau trei ani. Râsetele acelea trebuie să fie autentice și ce loc mai bun pentru a imortaliza râsetele autentice de la un copil decât într-un loc în care acesta se poate distra?

Deci cine va fi fotograful tău? Îl angajezi pe “unchiul Vasile”, care folosește o cameră elegantă cu un trepied sau angajezi un fotograf experimentat, care știe exact cum să surprindă naturalețea în cadre simple, fără pic de stres pentru voi?

Nimic împotriva “unchiului Vasile”, dar să ne amintim că vorbim despre crearea unor imagini care vor dura pentru totdeauna. Acestea sunt fotografii care vor apărea pe perete, în portofel, într-un album de familie. Sigur, este frumos să ai o poză, astfel încât să-ți amintești de acea reuniune de familie în care în sfârșit toți nepoții s-au adunat împreună. Dar dacă acea poză ar fi un portret minunat pe care l-ai putea transforma într-o operă de artă frumoasă? Ce se întâmplă dacă ar putea fi piesa centrală din camera de zi sau acea imagine care adaugă viață unui perete gol al dormitorului? Unchiul Vasile, cel cu o cameră frumoasă poate avea echipamentul necesar, dar a avea echipamentul potrivit nu vă garantează imagini grozave. Angajează un fotograf care știe să lucreze cu lumina, care știe cum să pozeze fiecare membru al familiei pentru ca toată lumea să arate cel mai bine sau cum să atragă un zâmbet de la micuț și care se va mișca rapid pentru a-ți oferi diversitate, nu aceeași poză de 10 ori.

Dacă ai citit până aici, sunt impresionată. Până acum sper că ți-ai dat seama că tot ce am scris mai sus, am scris din inimă. Fotografiile de familie contează enorm!!!

Vă mai las câteva indicații la pachet:

1. Aș recomanda să faceți o ședință foto de familie cel puțin o dată la 5 ani, mai des când copiii sunt mici. O mulțime de fotografi (inclusiv eu!) au „mini sesiuni” primăvara, toamna și în preajma Crăciunului. Acordă-ți 20 de minute din programul încărcat iar la final rămâi cu cel puțin 50 de imagini superbe pentru mai puțin de 100eur. Este mult mai puțin decât vei cheltui la un studio!

2. Angajează un fotograf despre care știi că va face o treabă bună. Cheltui puțin mai mult din bugetul familiei, dar ești convins că rezultatul final va fi unul pe măsură iar tu vei rămane cu amintirile pe care le iubești.

3. Locație, locație, locație! Alege un loc în aer liber care îți place atât ție cât și familiei. Dacă nu ai idei, întreabă fotograful! Cu siguranță va avea câteva sugestii pentru tine.

4. Acesta este un bonus: Printuri pe pânză (canvas) sunt una dintre modalitățile mele preferate de a tipări imagini și pot fi accesibile dacă prinzi o ofertă pe unul dintre milioanele de site-uri web de imprimare foto existente sau de ce nu, chiar de la fotograf. Cere o ofertă.

5. Dacă ești interesat/ă să rezervi o sesiune de familie sau de cuplu, plăcerea este de partea mea! Poți programa sesiunea pentru primăvară, se apropie ziua mamei.

Contactează-mă pe mail monavarga@gmail.com sau facebook @monavargaphotography pentru mai multe informații!

Cam ăsta a fost articolul de astăzi, mulțumesc că m-ai “citit”. Pe curând!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *